Wiosna! Czas na serwis klimatyzacji.

Brak komentarzy

Wielu użytkowników urządzeń klimatyzacyjnych staje co roku do wyboru PRZEGLĄD TECHNICZNY czy KONSERWACJA.

Niestety większość firm serwisowych pod pojęciem serwisu ogranicza się tylko do wykonania pomiarów parametrów pracy urządzenia. Pamiętać jednak należy, że źle przygotowany klimatyzator rozsiewa zarazki i grzyby z lamela parownika, ma słabą wydajność cieplną oraz jest narażony na awarie.

Czynności, które powinien wykonać serwis wykonując przegląd:

  • Kontrola zabrudzenia filtra powietrza w jednostce wewnętrznej / wymian lub mycie
  • Mycie parownika(jednostka wewnętrzna) środkiem czyszczącym i odgrzybiającym
  • Kontrola układu skroplin, udrażnianie środkiem chemicznym, kontrola pompki skroplin.
  • Czyszczenie lamela skraplacza(jednostka zewnętrzna) i kontrola pracy wentylatora
  • Kontrola wizualna urządzenia czy nie jest czasem coś uszkodzone, wyłamane itp.
  • Wymiana baterii pilota

czyszczenie_klimatyzacji

serwis_klimatyzacji

Dopiero po wykonaniu tych czynności:

  • Kontrola ciśnienia gazu w urządzeniu
  • Kontrola prądów i instalacji elektrycznej zasilającej i sterowniczej
  • Kontrola stanu i zakwaszenia oleju(tylko duże układy)
  • Kontrola szczelności układu(okresowo)
  • Kalibracja urządzenia

Na podstawie tych czynności sporządzony zostaje protokół serwisowy o ewentualnych uszkodzeniach i koniecznych naprawach. Opisany w nim jest stan techniczny urządzenia i czynności konserwacyjne które zostały wykonane.

Po wykonaniu standardowego przeglądu i konserwacji może okazać się że dodatkowo trzeba wykonać np. gruntowne czyszczenie urządzenia(mocno zapuszczone i nie regularnie konserwowane), dokładne odgrzybianie układu rozprowadzania powietrza lub wymianę nie sprawnego podzespołu. Takie czynności nie podlegają pod standardowy przegląd techniczny i konserwacje. Uzupełnianie czynnika chłodniczego tylko po sprawdzeniu szczelności układu chłodniczego i ewentualnej naprawie nieszczelności.

Podobne artykuły

 

Categories:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Więcej informacji

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.

Zamknij